Home » Blog: praktische mama's en papa's » Slaap kindje, slaap… Deel 3

Slaap kindje, slaap… Deel 3

Dit is ons laatste blog in de serie ‘Slaap kindje, slaap’. De keuze voor een bedje (deel 1) en de aankleding van het matras (deel 2) is al besproken. In dit blog gaan we in op de keuze tussen dekbed, deken en laken en de eventuele aanschaf van een slaapzakje.

Dekbed of deken

Deken - Waffle - JadeGebruik de eerste twee jaar geen dekbed. Een dekbed is veel te warm voor een jong kind. Daarbij kan een dekbed ook niet goed worden ingestopt. Er is werkelijk een enorme keuze aan dekens in onze weDekbed - Naturesoft Maisdekenbwinkel, allemaal van katoen. Voor iedere smaak en portemonnee is er een mooi dekentje te koop! Let goed op de maat, niets is vervelender dan een (veel) te grote deken. Moet je die instoppen, dan gaat het matras een stukje omhoog waar de deken onder het matras komt! TIP: Heb  je hier ondanks de goede afmeting van de deken toch last van, maak het matras dan weer egaal door onder het lagere einde een handdoek te leggen!

Laken of dekbedhoes

Heb je een pasgeboren(B)engel, dan kun je het beste een deken combineren met een lakentje. Je legt eerst een lakentje neer, het dekentje gaat eroverheen en het bovenste stukje van het laken laat je over het dekentje heen vallen. Zo krijg je een mooie combinatie. Wij hebben heel mooie lakentjes met heel bijzondere details!Laken - Little Star - Antraciet

Je kunt ervoor kiezen als je (B)engel al iets groter is een deken in een dekbedhoes te stoppen, maar dan moet de deken even groot zijn als de hoes. De dekbedhoes moet groot genoeg zijn, zodat je deze aan de onder- en zijkanten minimaal 10 cm onder het matras kunt instoppen. Zorg dat de hoes goed sluit.

Slaapzakjes

Is je (B)engel iets ouder geworden, dan krijg je misschien te maken met een bekend probleem: je (B)engel beweegt in zijn/haar slaap en komt ‘bloot’ te liggen. Of je (B)engel schuift onder de deken en krijgt het te warm. Dit kun je oplossen door je (B)Slaapzak - 4-seizoenen - Afritsbare Mouw - Bow - Roze - 110 cmengel een slaapzak (ook wel trappelzak) te geven. Zo kan je (B)engel zich niet meer blootwoelen!

De babyslaapzak is in vele modellen verkrijgbaar; met of zonder mouwtjes, in winter- en zomeruitvoering. Het grootste pluspunt is dat je kind niet de kans krijgt om onder de deken te kruipen, waardoor de kans op warmtestuwing en adembelemmering (en dus ook de kans op wiegendood) wordt beperkt. Daarnaast maakt een babyslaapzak het moeilijker om te draaien, je (B)engel kan moeilijker uit bed klimmen en kan zich niet blootwoelen.

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een slaapzak:

  • Koop altijd een goed passende babyslaapzak. Er zijn kleine en grote babyslaapzakken te koop. De armsgaten en de halsopening mogen niet te groot zijn zodat je (B)engel niet in de babyslaapzak kan kruipen.Slaapzak - 4-seizoenen - Afritsbare Mouw - Jade Melee - 90 cm
  • Zorg ervoor dat de babyslaapzak sluit met een rits, niet met knopen. De sluiting van de rits zit ook liever niet bij de hals, maar ter hoogte van de onderbeentjes. Dit voorkomt dat de grootte van de halsopening kan variëren en uw kind de sluiting makkelijk kan openen.
  • Het stiksel moet van katoen zijn. Nylon stiksel kan, als het loslaat, de vingers van je kind afknellen. Al onze slaapzakken hebben stiksels van katoen.

Je kunt kijken naar de dikte van de slaapzak (zomer- of wintermodel) en of de mouwen er afgeritst kunnen worden. Kies je voor een gewatteerde slaapzak, dan hoef je nog maar zelden een dekentje te gebruiken: je kind krijgt het anders te warm tijdens het slapen.

Welke maat heeft je kind nodig? Er zijn slaapzakjes vanaf maat 50, maar die zijn al heel snel te klein. Handig is te starten met maat 70. Daarna hangt het er vanaf hoe snel je (B)engel groeit. Slaapzakken hebben een andere maatindeling dan kleding. Ze beginnen bij maat 50 (is een slaapzak van 50 cm) en worden dan telkens 10 cm groter. Je kijkt dus naar de lengte van je kind vanaf de nek naar beneden en neemt nog wat extra beenruimte (zo 10 à 20 cm). Zo kun je makkelijk berekenen welke maat je nodig hebt.

Tot slot nog een tip:

Beddengoed is bedoeld om je kind warm te houden. Maar te warm kan gevaarlijk zijn. Als je wilt controleren of je (B)engel het niet te warm heeft, voel dan aan het nekje. Meer zekerheid nog geven de voetjes. Voelen die lauw aan, dan heeft je (B)engel het aangenaam. Bedenk dat een gezonde (B)engel niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen. Een slaapkamertemperatuur van 16 – 18°C is ideaal.

Deze 3 blogs over het bedje van je (B)engel geven je een goed beeld over wat de mogelijkheden zijn en waar je op moet letten. Vergeet vooral niet ons handige beddenschema uit het eerste blog! Wij wensen je veel plezier bij het kiezen van een verantwoord, fijn, mooi, bijzonder bedje voor je kleine (B)engel!