Home » Blog: praktische mama's en papa's » Slaap kindje, slaap… Deel 1

Slaap kindje, slaap… Deel 1

Een bedje voor je (B)engel. Waar kun je uit kiezen? Hoe maak je een goede keuze? Eerst maar eens een beetje uitleg over de mogelijkheden. Er zijn 4 modellen, die elk geschikt zijn voor een bepaalde leeftijd. Wannéér je besluit over te stappen op een groter bed, is afhankelijk van hoe snel je (B)engel groeit. Dit zijn dus alleen maar indicaties, maar geven wel een beeld.

Wiegstandaard - Celine - Zwart

 

De kleinste maat is het wiegje. Heel schattig om te zien, en praktisch want een wiegje past vaak nog naast je bed, zodat je ’s nachts een oogje in het zeil kunt houden en je je (B)engel makkelijk kunt voeden. Nadeel is, dat je kleine (B)engel er hoogstens 3 à 4 maanden in kan liggen, dan wordt het wiegje te klein.

 

 

Daarna volgt een ledikantje (ook wel ‘spijlenbedje’). In een ledikanLedikant en Commode - Met Tekst - Paso Doble - Wittje kunnen (B)engels ook vanaf de geboorte. Je begint dan met het zgn. ‘kort opmaken’ van het bedje; je maakt het bedje zó op, dat je (B)engel met zijn/haar voetjes tegen de onderkant van het ledikantje ligt, en het lakentje/dekentje reikt tot de schouders. Dit voorkomt dat hij/zij onder het dekentje terecht kan komen (veiligheid vóór alles!). Gelukkig weet je kraamverzorgende hier alles van, zij zal je graag laten zien hoe het moet.

Kleuterbed - Kiske - Wit

 

 

Rond een jaar of 3 is je kind toe aan een écht bed. Je kunt dan kiezen voor een juniorbed óf direct een 1-persoonsbed. De keuze hiervoor is weer heel persoonlijk. Natuurlijk heb je voor juniorbedden weer een apart matras en beddengoed nodig (dus extra kosten), maar je kleine (B)engel lijkt nog te verdwalen in een 1-persoonsbed… een juniorbed is dan een mooie tussenstap.

 

Bij het kiezen van een bedje voor je baby zul je in eerste instantie alleen hoeven kiezen tussen wiegje en ledikant. Praktische tip: zet in de babykamer een ledikant, en zet een apart wiegje voor die kwetsbare eerste maanden naast je eigen bed!

Pfff.. je hebt je keuze gemaakt. Het wordt dat schattige wiegje. Of dat mooie ledikantje. Of allebei. Maar dan ben je nog niet klaar… de boel moet dan nog opgemaakt worden! Keuze te over… een deken, een dekbed, een laken. Welke maat? Voor welk bed? En wat komt om de matras? En hoe zit dat met slaapzakjes?

Hiervoor hebben wij ons superhandige beddenschema ontwikkeld! Hier kun je zó opzoeken welke maat je nodig hebt voor welk bed!

Beddenschema
  Wieg(40 x 80 cm) Ledikant(60 x 120 cm) Juniorbed(70 x 150/160 cm) 1-persoonsbed(90/100 x 190/200 cm)
Leeftijdsindicatie: ± 0 – 4 mnd. ± 0 mnd. – 3 jaar ± 3 jaar- 7 jaar ± 4 jaar en ouder
Deken 75 x 100 cm 100/120 x 150 cm
Laken 75 x 100 cm 120 x 150 cm
Hoeslaken 40 x 80/90of 50 x 90 cm 60 x 120 cm 70/75 x 150/160 cm 90 x 200 cm
Dekbed 100 x 135/140 cm 120 x 150 cm 140 x 200 cm
Dekbedovertrek 100 x 140 cm 120 x 150 cm 140 x 200 cm

Met dit beddenschema bij de hand kunt u makkelijk een kijkje nemen op de site van (B)engels groeien. Ga dan naar shop → kinderkamer → textiel, wij hebben een ruim assortiment aan lakentjes, dekentjes, hoeslakens en dekbedden! Bijna al ons textiel is in diverse maten beschikbaar. Zo kunt u dezelfde stijl doorvoeren, ook al gaat uw (B)engel van wieg naar ledikant!

In een volgend blog gaan we verder over dit onderwerp. We gaan het dan hebben over hoe je een bedje opmaakt, keuze tussen deken of dekbed, wel of geen molton en nog veel meer. Ook de aanschaf van slaapzakjes komt aan bod!